Maak van jouw organisatie een motor van innovatie

Hoe? Word lid van EOI (Engine of Innovation) Faculty ONE!

“We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk,” zei Prof. Jan Rotmans. Door de groei van het internet is kennis en informatie voor iedereen beschikbaar. Nieuwe initiatieven en business-modellen komen als paddenstoelen uit de grond. Tegelijk beleven we een wereldwijde economische crisis. De traditionele grote bedrijven en grootmachten weten niet hoe ze met deze nieuwe ontwikkelingen moeten omgaan. Tegenstand en pogingen om nieuwe business-modellen te verbieden, zijn hun antwoorden om zo de oude systemen in stand te houden en de nieuwe de kop in te drukken. Toch zijn dit maar achterhoedegevechten. De toekomst is aan diegene die de meerwaarde ziet van de informatieovervloed, en die deze handig in zijn organisatiestructuur kan gebruiken om zo een snel innoverende organisatie te maken. Een organisatie die klaar is voor een nieuw tijdperk.

En dat is wat we met EOI Faculty ONE gaan doen: bedrijven en organisaties klaar maken om snel en duurzaam te innoveren. Jef Staes, systeemdenker en organisatie-expert, heeft daarvoor een nieuwe taal ontwikkeld, de EOI Mindset. Met die taal slagen organisaties er in om hun medewerkers, Business Units, management en HR-processen op zo’n manier aan te passen, dat ze resulteren in een snel en duurzaam innoverende organisatie.

In EOI Faculty ONE brengen we 20 bedrijven en hun medewerkers samen om deze taal te leren, ze toe te passen in hun organisatie en samen met andere bedrijven projecten te doen. Deze 20 bedrijven staan niet met elkaar in competitie. Eén voorwaarde om deel te nemen: de CEO van de organisatie en de HR-verantwoordelijke, moeten akkoord zijn om deze switch te maken en een innovatieve organisatie te worden via de EOI Mindset.

Ben jij zo’n CEO of HR-Manager?

Ben je nog niet echt thuis in de EOI Mindset en de organisatietheorie van Jef Staes? Je kan je voorbereiden door:

 • Een keynote te bekijken via www.jefstaes.be
 • De verschillende introductievideo’s over de EOI Mindset te bekijken op http://www.eoimindset.com/videos/
 • De boeken van Jef te lezen
 • Ik was een schaap
 • Mijn organisatie is een oerwoud
 • Mijn manager is een held

Je kan de Engelstalige versie van ‘Mijn organisatie is een oerwoud,’ trouwens gratis downloaden via http://www.jefstaes.com/books/

Wat is de Engine Of Innovation (EOI) Mindset van Jef Staes?

Korte introductie

De EOI Mindset is een ‘routeplan voor snel en duurzaam innoverende organisaties’. Als bedrijf gebruik je het zoals je een wegenkaart of GPS-kaart gebruikt om op je bestemming te geraken.

De EOI Mindset bestaat uit 14 velden die op elkaar aansluiten. Als organisatie is het belangrijk aan alle velden aandacht te besteden. Enkel op die manier kan je cultuurinnovatie in de organisatie bereiken. Die cultuurorganisatie mondt dan weer uit in business-innovatie.

De 14 velden van de EOI Mindset hebben het zowel over de manier waarop mensen leren, als over het structureren van teams en het aanpassen van processen in je organisatie. Alle onderdelen van een organisatie worden besproken, de verbanden tussen de verschillende velden gelegd. En het belangrijkste: je leert hoe je dit alles toepast in je eigen organisatie.

Een echte aanrader voor iedereen die een beter zicht wil krijgen op de structuur van zijn organisatie, en hoe deze toekomstgericht aan te passen.

Een woordje meer uitleg over de 14 velden

Als je nog geen keynote of tweedaagse van Jef Staes gevolgd hebt, zijn er waarschijnlijk termen die je nog niet kan plaatsen

De 14 velden van de EOI Mindset zijn:

1. Switch 3D

Legt uit hoe we van een tijdperk van informatiearmoede naar een tijdperk van informatieovervloed gegaan zijn en hoe dit een impact op organisaties en medewerkers heeft. Hoe diploma’s hun waarde verliezen ten koste van personen die hun passie en talent inzetten om te leren. Hoe organisaties en managers daar kunnen op inspelen.

2. Red Monkey Innovation Management

Legt uit hoe bedrijven confronterende ideeën (die kunnen leiden tot innovatie) creëren, hoe deze ‘rode apen’ in traditionele organisaties meteen afgeschoten worden. Hoe je deze rode apen kan beschermen, ze kan laten uitgroeien tot innovaties die je in je portfolio kan opnemen.

3. 3D-Business Units

Legt uit dat een ijzersterke missie de basis is van een 3D-business unit. Hoe de BU Manager een inspirator moet zijn voor zijn medewerkers. Hoe nieuwe ideeën er kunnen incuberen om daarna in de praktijk toegepast te worden. Wat de impact is van Red Monkey Innovation Management op de structuur van 3D-organisaties.

4. The EOI Portfolio Matrix

Is een ontwikkelingsmatrix voor de innovatie van je organisatie. Deze gebruiken organisaties om een echte motor voor innovatie te worden. Deze matrix heeft zowel impact op het individu en zijn persoonlijke ontwikkeling, als op het team en de managementontwikkeling die daarvoor nodig is, als op de processen en de organisatieontwikkeling.

5. AAA-Learning

Legt uit hoe mensen leren en waarom de bestaande opleidingsmodellen niet werken. Hoe het brein werkt en hoe we die kennis moeten meenemen in de manier waarop we mensen laten leren. Hoe leerprogramma’s ontwikkelen die impact en resultaat hebben.

6. Learning Power

Legt uit hoe we mensen zin in leren doen krijgen en welke competenties mensen nodig hebben om te leren.

7. Jeff’s Law

Legt uit hoe medewerkers uit de starre organisatiestructuren kunnen loskomen door het ontwikkelen van 4 vaardigheden:

 • Self-Leadership (wat is mijn passie en talent en hoe ga ik die gebruiken)
 • Self-Casting (welke rol(len) moet ik binnen een organisatie vervullen om mijn passie en talent te kunnen inzetten)
 • Self-Informing (leren en je leercompetenties ontwikkelen)
 • Self-Empowerment (zelf tijd en geld investeren om te leren)

Ook managers moeten dit kennen en kunnen om hun medewerkers op een 3D-manier te kunnen managen.

8. The Engine of Innovation

Legt uit hoe je vlug en vinnig, agile dus, kan innoveren. Door van een onbewust incompetent persoon, over een bewust incompetent persoon, over een bewust competent persoon naar een onbewust competent persoon te evolueren.

9. The 3D-manager

Legt uit welke kwaliteiten een 3D-manager moet hebben in een 3D-organisatie. Hoe dit niet gewoon een verbetering van oude managementsystemen is maar een heel andere aanpak.

Hoe een manager een Leader moet zijn, maar ook een Castcoach, een Infocoach en een Investor.

10. The EOI Agility Matrix

Legt uit hoe organisaties snel of agile kunnen innoveren door zowel te werken op de persoonlijke ontwikkeling, de teamontwikkeling als de organisatieontwikkeling.

11. EOI Mission Boxing

Legt uit hoe organisaties de EOI Portfolio Matrix en de EOI Agility Matrix aan elkaar moeten koppelen om een echte 3D-organisatie te worden.

12. EOI Steps

Legt uit hoe elke voorgaande stap in de EOI Mindset aangeleerd wordt, zodat mensen écht leren. Elk leerproces in de EOI Mindset bestaat uit:

 • Een fase die ‘Awake’ heet: mensen worden wakker, door een keynote van Jef Staes bij te wonen, of een deel van de EOI Mindset door anderen horen uitleggen bijvoorbeeld
 • Een fase die ‘Learn’ heet: in die fase leggen mensen zelf dat deel waardoor ze wakker geworden zijn, uit aan anderen.
 • Een fase die ‘Inspire’ heet: in die fase gaan mensen op zoek naar goeie voorbeelden wereldwijd over het onderwerp dat ze net geleerd hebben
 • Een fase die ‘Tune’ heet: in die fase brengen mensen het geleerde zelf in de praktijk in hun of een andere organisatie

13. EOI Deployment

Legt uit hoe je alle voorgaande stappen met elkaar verbindt om deze in te zetten in je organisatie.

14. EOI Mindsetting

Legt uit wat de verhaallijn van de EOI Mindset is.

 • 1 en 2 gaat over organisaties op zoek naar een nieuw evenwicht
 • 3 en 4 gaat over 3D-Business Units zijn jungles
 • 5, 6 en 7 gaan over 3D-smarts zijn pienter
 • 8, 9 en 10 gaan over 3D-Managers zijn helden
 • 11, 12 en 13 gaan over 3D-organisaties zijn EOI Kubussen