EOI Faculty One

EOI Faculty One, onder die noemer starten we dit najaar een uniek innovatietraject. Geen klassiek opleidingsprogramma, maar een echt 3D-project waar organisaties samen de stap zetten naar een cultuur die informatie en innovatie in- en uitademt.

Maak kennis met ons project via de video-oproep van Jef Staes. Heb je vragen of wil je je engageren, gebruik dan onderstaande formulieren. Op deze pagina beantwoorden we al je vragen. Voor de eerste pioniers organiseren we ook informatiesessies om  de eerste stappen te concretiseren.

Meer informatie

We organiseren in december 2014 twee info-sessies rond EOI Faculty One:

 • 8 december 2014 - 19u00 - Federale Politie, Groendreef 181, Gent
 • 22 december 2014 - 19u00 - Abdij Tongerlo, Abdijstraat 40, Tongerlo

De Faculty One manager is Hilde De Wachter, (0491 377 377 of hilde@pergamino.be) of neem contact op via onderstaande formulieren.


EOI FAQ-ulty

Q: Voor welke organisaties is Faculty One interessant?

 • Organisaties waarvan de CEO en het topmanagement voelen dat ze iets moeten ondernemen om ook in de toekomst innovatief te zijn en te blijven groeien. 
 • Bedrijven die nu meer dan vroeger, moeilijkheden ondervinden om hun producten en/of diensten aan hun doelgroep te verkopen. 
 • Organisaties waar het ziekteverzuim en de demotivatie bij het personeel toeneemt.
 • Bedrijven die er NU willen voor gaan om hun organisatie ingrijpend en toekomstgericht te veranderen.

Q: Wat zijn de eigenschappen van het initiatief Faculty One?

 • Het is een netwerk van bedrijven en organisaties die niet in competitie met elkaar staan en die samen de EOI Mindset van Jef Staes leren, om ze daarna toe te passen in hun eigen bedrijf
 • De CEO's en HR-manager van de organisaties willen een nieuwe weg inslaan met hun organisatie
 • Faculty One is een betaalbaar initiatief zodat een groot aantal bedrijven kan deelnemen en de switch van 2D naar 3D kan maken
 • Faculty One is een schaalbaar initiatief waarbij je eigen medewerkers opgeleid kunnen worden om ook in je eigen bedrijf trajecten te begeleiden. Dat maakt het een duurzaam initiatief en houdt het ook betaalbaar.

Q: Waarom heet dit Engine of Innovation Faculty?

Een faculty is een hoofdafdeling van een universiteit, hogeschool of academy. Het is de plaats waar je samen met anderen de theorie, de Engine of Innovation (EOI) Mindset, leert. Maar het is niet enkel een theoretische denkoefening, bedrijven die deelnemen moeten ook in de praktijk innovatief worden. De Faculty is de plaats waar je jouw motor van innovatie leert kennen, inzicht krijgt in hoe hij werkt, hem ook zelf aan de praat krijgt en kan tunen. Als hij defect raakt, moet je immers weten waar je moet sleutelen.

Het Engine of Innovation Faculty Network is een product van de EOI Academy. Elke faculty is een samenwerking van organisaties die de EOI Mindset gebruikt om hun organisatiecultuur ingrijpend te veranderen. Het doel: een aanzienlijke verhoging van het innovatief vermogen van de deelnemende organisaties.

Q: Hoe gaat Faculty One om met concurrerende organisaties? Kunnen er meerdere scholen toetreden?

Het implementeren van de EOI Mindset is een ingrijpend proces. Het vergroot het competitief vermogen van de deelnemende organisaties drastisch. Zoiets doe je niet samen met je concurrenten. Een faculty brengt daarom organisaties samen die niet met elkaar in competitie zijn. Om dit te garanderen vormen de stichtende leden van een faculty een board die beslist welke organisaties worden toegelaten. Voor scholen geldt dezelfde spelregel als voor andere organisaties.

Organisaties die niet worden toegelaten tot een bepaalde Engine of Innovation Faculty kunnen terecht bij een andere faculty waar dezelfde spelregels gelden.

Q: Hoeveel kost het?

Een faculty werkt volgens een bepaald stramien. De kosten en prijzen worden besproken met de stichtende leden van EOI Faculty One. Bedoeling is dat we zowel de infrastructuur als medewerkers van de deelnemende organisaties inzetten. Op deze manier kunnen we de deelnemersprijs niet alleen zeer competitief houden maar bouwen we ook aan een netwerk van experten. Als pionier heb je dus mee de sleutels in handen om dit verder vorm te geven.

Q: Wanneer starten de informatiesessies voor geïnteresseerde CEO’s en HR?

We starten met de informatiesessies in de abdij van Tongerlo zodra er vijf grotere organisaties zich aanmelden. Organisaties die nadien instappen worden automatisch stichtend lid. Zij krijgen zo ook inspraak in de uitwerking van EOI Faculty One.  We werken met het ‘First Come, First Served'-principe.

Q: Hoe groot wordt een EOI Faculty?

A: Binnen een EOI Faculty streven we jaarlijks naar vier “EOI Stepping Programma’s”. Elk van deze programma's ontwikkelen we voor ongeveer 80 deelnemers. Dit betekent dat we met een faculty zo'n 300 deelnemers per jaar kunnen opleiden. Dit hoge aantal is nodig om een echte cultuurveranderings-beweging op gang te brengen. In elk programma zitten executives, managers en medewerkers van de organisaties die lid zijn. Ook kleine en middelgrote organisaties zijn uiteraard meer dan welkom. Deze verscheidenheid binnen een faculty is noodzakelijk.

Q: Wat is eigenlijk het doel van Faculty ONE?

A: Faculty ONE brengt bedrijven en organisaties, die hun cultuur willen omschakelen om klaar te zijn voor de toekomst, bij elkaar om samen de EOI Mindset te leren én deze toe te passen in de organisatie. Het is heel duidelijk het doel van EOI Faculty ONE dat jij met je team projecten zal gaan doen in je bedrijf. Het is niet ons doel om het zoveelste leertraject te zijn waarmee achteraf nog maar weinig gedaan wordt. Jullie effectief klaarstomen om projecten te gaan doen in jullie eigen organisatie, dat is de basisvoorwaarde en het ultieme doel van EOI Faculty ONE. Uiteraard sturen we jou en je medewerkers niet zomaar het bos in. Maar dat je in de loop van 2015 de handen uit de mouwen moet steken, op zoek moet naar interessante projecten en er zelf moet uitwerken, dat is absoluut zeker. Niet voor couch potatoes dus!

Q: Ik heb de keynotes bekeken en het concept van EOI Faculty ONE interesseert me echt. Kan ik mij en mijn medewerkers al voorbereiden op één of andere manier?

A: Dat kan zeker. De verschillende keynotes zijn een uitstekende kennismaking met de mindset van Jef Staes. Daar zou ik dus zeker mee starten. Daarnaast heeft Jef drie boeken geschreven, die de theorie verder uit de doeken doen:

 • Ik was een schaap
 • Mijn organisatie is een oerwoud
 • Mijn manager is een held

Het is zeker interessant om deze vooraf te lezen. Je kan de Engelstalige versie van ‘Mijn organisatie is een oerwoud,’ trouwens gratis downloaden via http://www.jefstaes.com/books/

Ook de EOI Mindset MAP kan je al eens online bekijken via http://www.eoimindset.com/ . Daar staan ook een aantal heel interessante video’s per onderdeel van de Map. Zeker het bekijken waard!

Q: In welke mate wordt er binnen het traject rekening gehouden met de bedrijfsspecifieke situatie? Wordt er vertrokken vanuit een "one fits all" benadering of staat het traject ook open voor een selectievere benadering waarin een aantal elementen worden geïmplementeerd?

A: Dat is inderdaad de bedoeling. We starten met een algemene onderdompeling in de EOI Mindset van Jef Staes. Maar ieders passie en talent liggen anders en ook de noden van de ene organisatie ten opzichte van de andere, zijn heel anders. De ene organisatie wil bijvoorbeeld focussen op innovatie, de andere wil starten met een wijziging in het managementteam en nog een derde wil inzetten op persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers. Voor ons is dit heel helder: nadat jij en je medewerkers wakker geworden zijn, en de Mindset geleerd hebben, ga je zelf inspiratie zoeken in andere bedrijven en projecten wereldwijd, en start je daarna zelf projecten op. Je vindt die werkwijze ook terug op de EOI Mindset Map van Jef: awake, learn, inspire, tune. Want zoals al in andere Q&A gezegd: het is echt wel de bedoeling dat deelnemers projecten gaan doen, de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Vandaag is dat in jouw bedrijf misschien vooral nodig in het HR-departement, maar morgen misschien bij O&O. Dat is dus perfect mogelijk in EOI Faculty ONE.

Q: Kom ik als starter ook in aanmerking om deel te nemen?
Q: Kunnen eenmanszaken ook deelnemen?

A: Als starter of eenmanszaak is het moeilijk om toe te treden tot EOI Faculty ONE. Maar binnenkort starten we de EOI Village op en dat is wel een ideaal platform voor starters en individuele medewerkers. Daarover hoor je in 2015 zeker meer! Op het moment dat we voldoende stichtende leden hebben voor EOI Faculty One brengen we deze vraag terug op en bekijken we of dit toch mogelijk is binnen een EOI Faculty.

Q: Ik werk in een heel grote organisatie. Ik kan onmogelijk zelf de organisatie inschrijven, maar misschien kan ik wel met een deelproject of team deelnemen?

A: Dat kan zeker, zolang de CEO en HR het initiatief maar volledig ondersteunen. Daar willen we wel zeker van zijn, anders heeft het project weinig slaagkans. Het is inderdaad moeilijk om meteen een hele grote organisatie in te schrijven. Maar een deelproject, een afdeling of een ganse Business Unit kan dus zeker.

Q: Naar welke type onderneming zijn jullie op zoek? Grote ondernemingen? met een volledige structuur?
Q: Kunnen kleine bedrijven ook deelnemen of zijn enkel grote bedrijven toegelaten? En hoe groot is groot?

A: Wij willen een diversiteit aan bedrijven en organisaties, want “diversity drives innovation.“ Daarom dus een mix van grote, middelgrote en kleine bedrijven, scholen, overheidsinstellingen enzovoorts. Met als duidelijk gemeenschappelijk doel: de switch van 2D naar 3D te maken in de eigen organisatie of het eigen bedrijf. Er zullen in de toekomst nog Faculties opgericht worden maar Faculty ONE is een unieke Faculty: het is de eerste, het zijn de pioniers, de believers. Deze organisaties kunnen het systeem van de Faculty dus ook mee vorm geven, dat is een groot voordeel.

Q: Zijn enkel CEO’s en HR-managers toegelaten in EOI Faculty ONE?

A: Nee. We focussen in onze oproep op CEO’s en HR-managers om een andere reden. We weten uit ervaring dat structuur- en cultuurveranderingen in een organisatie ten dode opgeschreven zijn als de CEO en de HR-manager niet ‘mee zijn in het verhaal.’ We willen voor Faculty ONE dus een duidelijk engagement van hen, dat hun bedrijf of organisatie mag deelnemen en hier ook de ruimte voor krijgt. Aan Faculty ONE zullen dus veel meer mensen deelnemen dan de CEO’s en HR-managers van bedrijven. Maar zij moeten het initiatief wel ondersteunen. Faculty One kan alleen succesvol zijn als er niet alleen een diversiteit aan organisaties deelneemt maar ook een diversiteit aan deelnemers is vereist. We denken hierbij aan CEO's, Managers, HR Medewerkers, medewerkers tot en met studenten en anderen.

Q: Gaat het in Faculty ONE enkel over de theorie van Jef Staes of komen er ook andere dingen aan bod?

A: De EOI Mindset van Jef Staes wordt de gemeenschappelijke taal. Een gemeenschappelijke taal rondom organisatieontwikkeling om een beweging van deze schaalgrootte op te zetten. Zeker als we Open Cultuur Innovatie tussen bedrijven en organisaties en zelfs regio's willen opzetten. Zie het als de keuze voor een operating system. Je kan bv kiezen tussen iOS, Android en Windows. Het maken van een keuze is belangrijk want anders kan je niet starten met het schrijven van apps. Voor EOI Academy One is dit hetzelfde. Als je kiest voor een EOI Faculty dan kies je voor de 'programmeertaal' EOI Mindset. Het is binnen een EOI Faculty om via deze gemeenschappelijke taal veranderingsprojecten te 'programmeren'. M.a.w. als je niets voelt voor EOI Mindset of het gedachtegoed van Jef Staes dan is EOI Faculty On niet de beste keuze. Als je daarentegen gelooft in deze aanpak dan kan de keuze voor EOI Faculty je een boost geven in de ontwikkeling van het Innovatief vermogen van je organisatie.